понеділок, 28 березня 2016 р.

Biała kiełbasa

Цього року на Великдень вирішила приготувати традиційні для цього свята польські ковбаски. Вони так і називаються  -"biała  kiełbasa" (біла ковбаса). Їх можна нарізаними додавати в журек – зупу на борошняній заквасці, варити, смажити, запікати – одним словом, усіляко урізноманітнювати нудні кухонні будні :)


Рецепт

На штук 20 ковбасок нам треба:

7-8 м очищених свинячих кишок
1,5 кг яловичини
1,5 кг птиці (курка, індик)
2 кг жирної свинини
8 зубців часнику
сіль, перець, майоран, тим’ян, кмин – скільки душа забажає

М’ясо потрібно пропустити через м’ясорубку: яловичину двічі на дрібних «очках», свинину і птицю – рз на грубих. Потім до яловичини додаємо сіль, часник та приправи і починаємо «місити» фарш, потроху додаючи до нього дуже холодну воду. Коли маса зробиться однорідною і клейкою – додаємо решту м’яса, перемішуємо. Наповнюємо кишку фаршем, формуємо ковбаски довжиною 10-15 см, перев’язуючи кишку в потрібних місцях ниткою з натурального волокна.
Ось так виглядають сирі ковбаски:


Спочатку їх потрібно потримати в гарячій воді. Поляки кажуть про таку ковбасу не «варена», а «парена» –  її кладуть у воду температурою 70-75 градусів і хвилин 20-30 тримають в ній на малому вогні, не доводячи воду до кипіння. У воді оболонка біліє – звідси й назва.



Потім можна підсмажити або запекти. Я проварила ковбаски у пиві, а потім запекла з цибулею, поливши соусом на основі відвару з хроном, яблучком, медом, імбиром та лимонною цедрою. 

Немає коментарів:

Дописати коментар