четвер, 2 червня 2016 р.

Теорія і практика каволюції

Чесно скажу - питання походження людини мене не дуже цікавить. Мавпа - то й мавпа, хоча власний рід я б усе-таки виводила від якої-небудь сови - спати люблю, лягаю пізно, а коли мене будять зранку, можу сказати хіба що "Угу!".
А от звідки береться кава - це вже цікаво. Тому анонсованому майстер-класові я зраділа, галопувала на нього з самісіньких Винник і насилу встигла.

Пригощала нас "Львівська пекарня", що на Друкарській, 9.


Про те, звідки береться кава та як вона стає такою, якою ми її знаємо, розповідає баріста Олег. Він, як справжній Дарвін, підготувався ґрунтовно і навіть розмістив докази на дошці: 


Крім відомих нам арабіки та робусти, є ще два види кави, яку використовують для приготування напою. Саме види, а не сорти - рід Кавове дерево (Coffea) має види Coffea arabica, C. canephora (з рослин цього виду збирають зерна, які ми називаємо робустою), C. liberica та C. dewevrei. Сортів же в кожного виду дуже багато.
Після збирання зерна можна обробляти двома способами - сухим та вологим. Перший - давніший і простіший, зате другий дозволяє додатково відсортувати зерна та витримати їх у "власному соці". Саме тому зерна вищої якості обробляються вологим способом.

Від теорії переходимо до практики. Варити каву будемо на ось такій машинці, яка навіває думки про позаземне походження життя: 


Для приготування еспресо мелену каву потрібно відповідним чином підготувати. Порошок засипається у спеціальний пристрій - холдер. Ще одним пристосуванням - темпером порошок щільно спресовують до утворення такої собі "таблетки". Потім холдер з кавою вставляють до еспресо-машини, натискають на кнопочку і...


... хто сказав "витримка завелика"? Ні, просто все робиться дуже швидко - за секунди :) 
До філіжанки  еспресо іноді подають склянку води - запити міцну каву.


Готуємо ще капучино та латте. Моє серце заслуженої ґрамар-наці приємно зігріває той факт, що Олег вимовляє це слово з наголосом на першому складі, а не на другому, як це робить більшість :)


На молочній пінці  можна робити різноманітні візерунки.




На сцену виходить Аліса - ініціаторка наших майстер-класів та видатна дослідниця. Предметом її наукових пошуків є відповідь на вічне запитання: що ж було першим - кава чи молоко?



Кожен отримав по великому горнятку гарячого капучино, але оскільки ми в пекарні, то гріх не вибрати до кави щось солодке. І ось тут я пропала... Не знаю, праця зробила людину людиною чи щось інше, але мені, щоб перетворитися на ненаситного хом'ячка, вистачило "равлика" з банановою начинкою та безе з шоколадним кремом:


Між попереднім та наступним фото минуло лише кілька хвилин :) 


Я не знаю, що ще тут можна додати, адже найголовнішого очима не побачиш. Найголовніше відчувається на смак ;)






4 коментарі:

  1. Ти занотовувала?бо я ніби все запамятала,а поки дійшла додому то половину забула))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ні, я не занотовувала. Намагалася запам'ятати, а в чому не була впевнена - перевірила в гуглі, щоб не написати дурниць.

      Видалити